Udsnit af bogen: Italien

ITALIEN

Frans af Assisi

ASSISI

 

TOG FRA ROM TIL ASSISI

Assisi nås med en nem togtur fra Rom – en afstand på 131 km. Trenitalia har i gennemsnit 19 tog hver dag fra Roms Termini-station til Assisis lille lokale station – en tur på 1 time 50 minutter med Trenitalias direkte tog. En anden mulighed er at tage den langsomme, smukke tur på ca. 3 timer med deles et AV-tog og dels et Regionale-tog med skift i Foligno.


ASSISIS HISTORIE

Assisi har som mange byer i Europa en grum historie – I Gyldendals Den Store Danske online kan du studere Assisis spændende historie fra oldtiden til nutiden:


”I oldtiden hed byen Asisium. De bedst bevarede monumenter fra romersk tid er et tempelkompleks, indviet til Castor og Pollux. Tidligere mente man, at det drejede sig om et Minervatempel med tilhørende forum. Templet er omdannet til kirke med bevarelse af den oprindelige front; desuden kan næsten hele bymuren og en stor cisterne ses …” Allan Lyhne: Assisi i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 5. december 2017.

HVAD KAN DU OPLEVE I ASSISI

 

Frans af Assisi

Den lille bjergby Assisi ligger på bakkerne af Mount Subasio og er berømt for at være fødestedet for Frans af Assisi.


Basilica di San Francesco

Den imponerende basilika fra 1253 er det den ældste gotiske kirke i Italien – bygget over Frans af Assisis grav og et af verdens vigtigste pilgrimsmål.

Basilikaen består af to kirker, den nederste med en tung senromansk hvælving og den øverste med samme plan, men med gotisk linjer. I 1997 blev basilikaen ramt af omfattende jordskælvskader, men skaderne var begrænset til den øvre kirke, der nu er restaureret. Begge kirker er dekoreret med fresker fra det 13. og 14. århundrede. I den første kirke kan du se bemærkelsesværdige freskoscener fra Frans af Assisis liv udført af Giotto.


Det maleriske slot Rocca Maggiore

Højt over byen ligger slottet slot Rocca Maggiore, som både er spændende at udforske og giver dig samtidig en fin panoramaudsigt over byen.


Minervatemplet

Minervatemplets port stammer fra det første århundrede f.Kr. Templet blev omdannet til kirken Santa Maria della Minerva i 1539 og blev renoveret i barokstil i det 17. århundrede. Facaden blev dog bevaret og fremstår i dag med de oprindelige romerske søjler. I Den hellige Frans’ Basilika er der en Giotto-freske, der viser bygningen med tremmer for vinduerne, derfor troede historikere, at det blev brugt som fængsel i middelalderen.

Piazza del Comune

Piazza del Comune ligger i hjertet af Assisi og er byens omdrejningspunkt. Det siges, at det er den bedst bevarede middelalderplads i Italien. Efter en travl dag med udforskning af Assisi er det her, du slår dig ned og slapper af med en kop kaffe eller et glas vin, mens du betragter de lokale og turister, der slentrer forbi. Om aftenen kan du igen nyde den hyggelige stemning og spise velsmagende mad og vin i fine restauranter og vinbarer. Slut dagen med en lækker italiensk is, og sæt dig på Minervatemplets trin, hvorfra du har fin udsigt til hele pladsen.


Andre oplevelser i Assisi

  • Pinacoteca Comunale (kommunalt kunstgalleri)
  • Palazzo Vallemani huser byens kunstsamling
  • Santa Chiara, den gotiske kirke fra 1265
  • Franciscanermunkeklostret og San Pietro
  • Nonneklostret San Damiano fra 1253
  • Roman Forum Domus Romanae
  • Museo Diocesano Cripta San Rufino.


Overnatning

Vi havde stor glæde af opholdet i klosteret, der tilhører ”Suore di Santa Brigida di Svezia” (”De Svenske Søstre”) beboet af søstre fra 11 forskellige lande – flest fra Indien. Det er Assisis bedst beliggende gæstehus lige uden for middelalderbymurene og i fredelige omgivelser. Her blev vi modtaget med samme glæde, varme og gæstfrihed, som præger også de franciskanske søstre og brødre i Assisi.

Da Per gik i kloster Assisi