Bøger


TIDLIGERE BØGER AF BRITT SALLINGBOE

 

Komposition og Farvelære (1991)

Mal og tryk på tekstiler (1992)

Kvinder Online (1998)

Fra det gamle Ægypten til Cyberspace (1999)

Patchwork med Electric Quilt (2001)

Form Farve Fantasi

- Om computer, kunst, kreativitet og kaos (2002)

Paint Shop Pro 8 – Legende let (2003)

Paint Shop Pro 9 – Quick guide (2004)

Foto, Collage, Tekstil og Design (2005)

Billedbehandling med Paint Shop Pro X (2006)

Foto og Collage Paint Shop Pro XI (2007)

- medforfatter

ANMELDELSER”FORM FARVE FANTASI”


I århundreder er de blevet malet, de uskyldsrene motiver: buskene, træerne, frugterne, vandene, barneansigterne etc. 
I takt med computeralderens banken på døren til den virkelige virkelighed er det blevet muligt at blande billede og computer – og dermed blande det uforvrængede med det forvrængende. Jeg har i lang tid brugt flere daglige timer med netop en pc end med mine egne børn. Men først nu, overtalt af kunsthåndværker Britt Sallingboes ”FORM FARVE FANTASI”, har jeg overgivet mig til den påstand, at computerens kreative talenter kan strække sig til mere end ”en klodset og kantet efterligning af virkeligheden”, som arkitekt Steen Juhler præcist formulerer det på bogens bagside. Og dét er nok en af bogens væsentligste kvaliteter, at den – samtidig med at være en fin guide – fremviser et hav af resultater. En mening med at blande maskine og billede i en skabende proces. For det er på mange af siderne en usædvanlig flot bog. Se forsiden til lektion 2, se billedforvandlingen på side 31 i lektion 3, se plakaten på side 37, mærk omslaget… Det gælder illustrationer, det gælder materiale: Bogen er rent ud sagt tæskelækker.


”FORM FARVE FANTASI” er i sin substans en manual: Sådan gør man, eller sådan kan man gøre… Men til forskel fra andre manualer er indgangen lig med den leg, der lever i os alle. Den lyst til at være kreativ, som selv i de mindst kreative stunder hviler et sted. Ad denne legevej beplantet med inspirerende skønhed bliver det interessant at lære. Tifold mere interessant, end når man blot lærer udenad. Gennem øvelser gøres det vanskelige mindre vanskeligt. Det drejer sig om metoderne til at ”indscanne billeder og ting fra naturen, bruge et digitalt kamera, forbedre fotos, manipulere billeder og bruge computeren som et redskab i design- og idéfasen.” Citationstegnene angiver, at dette – ifølge forlaget – også er, hvad Britt Sallingboe har ønsket at få læseren til at kaste sig ud i.


Sallingboe kommer ikke fra en karriere som trænet edb-teknikker, men har selv brugt to år på at udforske computer og tegne/maleprogram. Heldigvis. Tilsyneladende derigennem har hun fået respekt for den skepsis og følelse af afmagt, som eksempelvis jeg selv sidder inde med på side 1. Bogen efterlader vitterlig denne gode oplevelse af at blive ”taget ved hånden”, selvom den et andet sted afslører, at Britt Sallingboe faktisk har en formel uddannelse i digital billedbehandling (ved siden af uddannelser til pædagog og håndarbejdslærer).


Forfatteren bruger i det omfattende værk at lade såvel børn som voksne undervisere og kunstnere fortælle og ikke mindst vise, hvordan de blander kreativitet og teknik. Bogen er delt i tre. ”Form farve fantasi” er (også) navnet på et afsnit. Det rummer 12 lektioner samt inspirationssider. Her er teori og praktiske øvelser, når man skal benytte computeren kreativt i design- og idéfasen. Workshops, artikler, links og endnu mere inspiration findes i ”Design med hjertet” på den tilhørende cd-rom. ”At bygge bro” formidler basal viden om digital billedbehandling. Oveni findes på cd-rom blandt andet øvebilleder og et nyudviklet interaktivt farvesystem (Sallingboe Color System).


Når læseren har været bogens 304 sider igennem, så resterer yderligere 222 på den tilhørende cd-rom!  Sprogligt kan det være svært at levere et perfekt værk i den størrelse. Det kan således hænde, at der ikke er konsekvens i kommateringssystemet, ligesom forkortelser samt tal, der burde være skrevet som bogstaver, nok fylder vel rigeligt. Og midt i det smukke og anderledes kan man da også spørge sig selv, hvorfor eksempelvis forfatterens cv skal gemmes så anderledes langt ind i bogen, at det er møgbesværligt at finde. 
Men i helheden er dette bagateller.


De medier, som farver og figurer spiller sammen med, er mange, og målgruppen for Sallingboes kæmpeværk er stor. JAGOO anbefaler således ”FORM FARVE FANTASI” til alle skabelystne børn og voksne, om end de lidt yngre børn naturligvis skal agere med en engageret voksen i nærheden.


Normalt koster en bog lidt flere kroner, end der er sider i den. 
Britt Sallingboes værk er på i alt 526 sider, men til salg for kun 298 kroner. 
Som det gælder prisen og forfatteren, fortjener også Undervisningsministeriet ros. For at have valgt at støtte et i den grad nyskabende og tillige flot projekt.


”FORM FARVE FANTASI” er en vellykket, ny og – i bogstaveligste forstand – skøn blanding. Blandingen af maskine og billede.

Poul Majgaard
FOTO & COLLAGE - Paint Shop Pro XI

"FOTO & COLLAGE - Paint Shop Pro XI" er en bog i successerien fra Danmarks Mindste Forlag "KREATIV COMPUTER". Bogens forfattere er Susie Mikkelsen, it-underviser, studerende på den Grafiske Højskole og elev af Britt Salingboe samt Britt Sallingboe.

Med nye og forbedrede fotoredigeringsmuligheder og et indbygget Lærings Center på dansk er programmet utrolig visuelt og nemt at bruge for både voksne og børn. En god lejlighed til at være kreativ på computeren i både faget billedkunst og håndarbejde. Det er ren leg.

Bogen er skrevet til både professionelle fotografer, garvede Paint Shop Pro-brugere og nybegyndere. Alle vil få stor glæde af bogens meget enkle og let forståelige trin for trin-øvelser inden for blandt andet digital scrapping, print direkte på tekstil, vektorgrafik, fotomontage, art media, retoucher og reparer, snapfire med mere.

Selvom bogen tager udgangspunkt i Paint Shop Pro, kan den være rigtig god som inspiration for Photoshop-brugere også.

Berit Kirketerp
KOMPOSITION OG FARVELÆRE

En utrolig god inspirationskilde for den kreative studerende og andre håndarbejdsinteresserede.

Bogen er god til at give det lille skub videre, som man så ofte mangler når der skal indhentes inspiration. En bog der på det varmeste kan anbefales til den kreative og fingernemme person.

TEKSTILDESIGN FRA DET GAMLE ÆGYPTEN TIL CYBERSPACE


Lektørudtalelse

Denne bog henvender sig de tekstilinteresserede, der vil prøve at bruge computerprogrammer og Internettet som hjælp og inspirationskilde i designprocessen. Bogen starter med en lettilgængelig indledning til brug af maleprogrammer, scannere, digitale kameraer m.m. samt farvelære. Herefter ses der på en mængde forskellige designprogrammer til vævning, strik, mønsterdesign, patchwork, knipling, broderi m.m. De fleste af disse programmer ligger desuden i demoversion på den medfølgende cd-rom. Bogen afsluttes med et afsnit om Internettet som inspirationskilde, forsynet med 280 webadresser. Bogen fremtræder iøjnefaldende og indbydende med en flot rød collage på forsiden. Den er rigt ill. med s/h fotos, tegninger og skærmbilleder samt en del farvetavler. Britt Sallingboe, der tidligere har skrevet bøger om farvelære og tekstiltryk samt bogen KVINDER ONLINE (98/31), samt hendes medforfatter skriver i et mundret og engageret sprog, og de forstår virkelig at formidle deres glæde ved at skabe med computeren som hjælper, samtidig med at de videregiver en mængde glimrende facts. Bogen henvender sig både til håndarbejdslærere og designere og os almindelige hobbymennesker, der selv vil designe vores modeller.
ÅRETS WEB-GRRL

Internet-foreningen Webgrrls i København kårede tirsdag aften kunsthåndværkeren og forfatteren Britt Sallingboe som Årets Webgrrl 99 ved den årlige julebazar.

Iben Nørhede begrundede nomineringen:

"Britt Sallingboe nomineres for sit store selvstændige arbejde med at kombinere computer med et typisk kvindehåndværk. Hun gør et stort arbejde for at udbrede IT blandt kvinder og tager ikke "no for an answer". Britt Sallingboe har for eksempel startet eget forlag, DANMARKS MINDSTE FORLAG,  da ingen ville udgive hendes bog "TEKSTILDESIGN FRA DET GAMLE ÆGYPTEN TIL CYBERSPACE".