Forord

FORORD

Ideen til denne togrejseantologi kom, da jeg sad lunt og godt i Bernina Expressen på en eventyrlig tur hen over Alperne fra Chur i Schweiz til Tirano i Italien.


Jeg var på en Interrailtur gennem Tyskland, Schweiz, Italien og Østrig sammen med min mand. Vi sad og hyggede os med medpassagererne, nød bjergene og den smukke udsigt og drak champagne, mens vi læste i H.C. Andersens rejsedagbog En Digters Bazar fra 1842 – hans første oplevelse med en togrejse. Hør, hvad denne datidens Interrailer skrev om jernbaner og tog:


”Da mange af mine Læsere ikke have seet en Jernbane, vil jeg først see at give disse et Begreb om en saadan. Vi ville tage en almindelig Landevei, den kan løbe lige, den kan slaae en Bugt, det er det samme, men jevn maa den være, jevn som et Stue-Gulv, og derfor sprængte vi ethvert Bjerg, som stiller sig for den, vi bygge paa stærke Buer en Bro over Sumpe og dybe Dale, og naar da den jevne Vei er for os, lægge vi der, hvor Hjulsporene ville gaae, Jernskinner, om hvilke Vognhjulene kunne gribe fat. Dampmaskinen spændes foran med sin Mester paa, der veed at styre og standse den, Vogn kjædes ved Vogn med Mennesker eller Qvæg, og så kjører man.”


Han fortsætter:

”Jeg har hørt Flere sige, at ved Jernbanerne var al Reise-Poesi borte, og at man foer det Smukke og Interessante forbi; hvad dette sidste angaaer, da staaer det jo Enhver frit for at blive paa hvilken Station han vil, og der see sig om til den næste Vognrække kommer; og hvad det angaaer, at al Reise-Poesi forsvinder, da er jeg af en aldeles modsat Mening. Det er i de snevre, fuldpakkede Reisevogne og Diligencer, at Poesien forsvinder, man bliver her sløv, man plages i den bedste Aarstid af Støv og Hede, og om Vinteren af slette Veie; Naturen selv faaer man ikke her i større Portioner, men vel i længere Drag, end i Dampvognen.”


Her 177 år senere mærker jeg også Rejse-Poesien og oplever det smukke og interessante ved togrejser, og efter 30 års rejsen rundt i verden med fly, skib, Zodiac-flåder, helikopter, tog, bil, cykel og minicamper fik jeg lyst til at hoppe på et tog og udforske Europa som Interrailer – det Europa, som vi via EU er så tæt forbundet med.

Turen skulle gå i H.C. Andersens fodspor med mottoet:

”At rejse er ikke kun for at leve, at elske, men også for at lære.”


Jeg ledte forgæves på Vejle Bibliotek og internettet efter spændende togrejsebøger. Jeg fandt bøger på tysk, engelsk og fransk – på dansk fandt jeg kun en laset Håndbog om Interrail fra 1997 og en interessant H.C. Andersen-dagbog med hans dannelsesrejser anno 1841: En Digters Bazar – de to bøger var OK, men jeg havde lyst til nutidige danske bøger om togrejser i Europa.

Som den ægte tog- og netnørd jeg er, holder jeg af at dele viden med andre – derfor, da jeg ikke kunne finde en dansk togrejsebog, måtte jeg skrive den selv.


Det blev til denne antologi "OPLEV EUROPA MED TOG", hvor jeg, min amerikanske og mine danske og europæiske jernbaneentusiastvenners deler ud af vores viden og fortæller om spændende togrejser Europa.

Bogens artikler er skrevet både til mennesker, der kan lide at rejse individuelt og søger inspiration til rejser i europæiske lande, og til mennesker, der ønsker at deltage i arrangerede togrejser, samt til mennesker der har lyst til at tage på Interrail og søger ideer og viden om regler og betingelser for køb og brug af Interrail Pass.


Bogens fotos er både mine personlige fotos og fotos fra de mange mennesker, der fortæller om deres rejser. Derudover er der fotos fra Pixabay, Wikimedia Commons og Shutterstock, da fotos taget med mit lille Canon-kamera og min iPad er for dårlig en kvalitet til en bog.


På gensyn i toget!

Britt Sallingboe